17. studenoga 2010.

Francuska manikura (french manicure)

Kada sam se tek počela bavit geliranjem noktiju, pitala sam se kako se točno radi francuska manikura. Kad se stavlja koji sloj gela, s čim se nanosi bijeli gel da linija osmjeha lijepo ispadne itd. S vremenom sam naučila da ne postoji samo jedan točan način, već mnogo njih. Ustvari, svaka noktarica ima svoj način, koji joj je najpraktičniji. Ja ću ovdje navest samo nekoliko načina izrade koje sam ja isprobala.

Način br. 1
Nakon baznog gela, kistom ili točkalicom se nanese bijeli gradivni tj. french gel na prirodni nokat, tipsu ili šablonu. Kistom ili točkalicom se oblikuje linija osmjeha i nokat se posuši u lampi. Prije sušenja, ako ste nezadovoljni kako vam je ispala linija osmijeha, očistite kist cleanerom i oblikujte ju iz unutarnje strane nokta, a zatim posušite u lampi... To se napravi na svim noktima, a zatim se na ostatak nokta, od unutarnjeg ruba frencha do pola milimetra od korijena nokta , nanese cover gel (ovisno da li se linija osmjeha crta na prirodnoj liniji na noktu, ili se pločica nokta pokušava vizualno izdužit da ljepše izgleda) ili prozirni gradivni gel (on se nanosi od korijena do vrha nokta) i posuši u uv lampi. Cover gel, kamuflažni gel i make up gel su jedno te isto... Naravno, gelovi se mogu nanositi i obrnuto. Znači, prvo se nanese prozirni ili cover, oblikuje i posuši, pa onda na kraju bijeli. Sve ovisi o tome kako je kome lakše raditi. Na to dolazi još jedan sloj prozirnog gela, preko cijelog nokta. Nakon sušenja u lampi nokti se odmaste cleanerom i izbruse rašpicom da se postigne što ljepši oblik. Zatim se ponovno prebrišu cleanerom da se ukloni sva prašina i nanese se završni sjaj i posuši u lampi.

Način br. 2
Slijedeći način je pogodan za cure s duguljastom pločicom nokta. Nakon pripreme nokta, na slobodni vrh se nalijepi french tipsa koja već ima oblikovanu liniju osmjeha. Potrebno je paziti da tipsa ne bude ni preuska ni preširoka, ako je potrebno, dodatno ju se zabrusi sa strana. Dovoljno je da tipsa bude naljepljena 2-3 mm na prirodnom noktu da bi se dobro držala. Zatim ju se može blago dotjerati polirnim blokom, obrisati cleanerom i premazati baznim gelom, posušiti u lampi, pa gradivni (prozirni ili prozirno rozi, da nokti nježnije izgledaju). Kada se gradivni gel posuši u lampi, nokti se dobro obrade rašpicom, očiste i premažu završnim sjajem.

Način br. 3
Nokti se pripreme kao i inače. Zatim se izgrade na željenu duljinu i oblik. Na takve gotove nokte se tanko na slobodnim vrhovima nanese bijeli gradivni gel, oblikuje, posuši, i nanese završni sjaj (iako, ja ne preferiram ovaj način izrade frencha)... Umjesto bijelog gradivnog gela, može se koristiti bijela akrilna boja (mislim na akrilne boje kojima se nokti oslikavaju). Pomoću nje se kistom oblikuje linija osmjeha i pusti se da se boja osuši na zraku nekoliko minuta. Zatim je potrebno lagano proći rašpom po slobodnim rubovima noktiju. Nakon toga se nanosi završni sjaj, koji se nanese i na te rubove koji su rašpani, da bi došlo do brtvljenja, odnosno da kasnije ne bi dolazilo do odizanja gela. Nadopuna posta (29.11.2010.): Iz iskustva govorim, da ne preporučujem izradu frencha akrilnim bojama, jer boja otpada i nokat se ljušti. Prije nekoliko dana sam napravila na 3-4 cure francusku sa akrilnim bojama, jer su htjele francusku u boji, a ja nisam imala gelove u boji. Rezultat: prvi dan krasni nokti, drugi-treći dan-katastrofa... Znači, ipak je najbolje koristiti gel, a akrilne boje samo za crtkarije po noktu i u nuždi. Ako već morate, onda dobro posušite akrilnu boju (10-20 minuta) i dobro ju zatvorite gelom. Ne morate nužno stavljat boju na gotov nokat. Možete nokte raditi redosljedom: bazni gel, tanki sloj gradivnog, prebrisavanje cleanerom, akrilna boja, slijedeći sloj gradivnog gela kojim se oblikuje nokat, prebrisavanje, rašpanje, prebrisavanje, završni sjaj.



*Ako Vas zanimaju ostali postovi sa ovoga bloga, kliknite na naslov ovoga posta. To će vas odvesti na početnu stranu bloga, odakle možete početi pregledavati sve ostale postove. danifunnails@gmail.com